Afname nasopharyngeaal staal

(bron: AP Hogeschool)

Raadpleeg de procedure van Sciensano in de vorm van een praktische handleiding via volgende link: COVID19_procedure_sampling_NL

“Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een draaiboek ter beschikking gesteld wat betreft testing op COVID 19 in de woonzorgcentra. Belangrijk: binnen het draaiboek worden onder meer de rollen en verantwoordelijkheden in het kader van testing aangegeven. Deze kan u terugvinden op volgende website: https://www.zorg-en-gezondheid.be/testen-op-covid-19-in-woonzorgcentra”

Procedure voor de afname en het opsturen van een nasopharyngeaal staal “klik hier”: https://covid-19.sciensano.be/nl/covid-19-procedures 

Afname van een nasopharyngeaal staal:

  1. Zorg ervoor dat u de nodige persoonlijke bescherming gebruikt.
  2. Identificeer het staal:
   • Referentie van de patiënt;
   • Datum van staalname;
   • Coördinaten van de behandelende arts die het staal heeft afgenomen.
  3. Waarschuw de patiënt dat dit onderzoek gedurende een kort moment onaangenaam kan zijn.
  4. Breng het wattenstaafje diep in het neusgat (tot in de nasofarynx: ongeveer tot de helft van de lengte van de neus tot het oor) en maak zoveel mogelijk cellen los door langs de binnenkant van een neusgat te schrapen.
  5. Plaats het wattenstaafje in de tube met transportmilieu (UTM1) en breek het uiteinde van de steel af.
  6. Sluit de tube hermetisch.
  7. In afwachting van verzending, bewaar de stalen in de koelkast (+4°C).
  8. Vul het aanvraagformulier in via de volgende link https://www.wiv-isp.be/epidemio/NRC/foRMs/aanvraagformulier_respiratoire.pdf en kruis ‘PCR SARS/COVID-19n(enkel bij specifiek vermoeden COVID-19)’ aan.

Verpakken van het staal:

  1. de UTM tube,
  2. in een hermetisch hersluitbaar plastic zakje met absorberend papier,
  3. in een gewatteerde envelop of een tweede hermetisch hersluitbaar plastic zakje,
  4. voeg het aanvraagformulier toe in een tweede hermetisch hersluitbaar plastic zakje en maak het vast aan de buitenkant van de gewatteerde enveloppe.

Toelichting technische verpleegkundige verstrekking:

Staalafname betreft een  B2-handeling uit groep 6 van de bijlage I bij het KV van 19 juni 1990. Dat is de groep van “verpleegkundige activiteiten die verband houden met het stellen van de diagnose”, waarin opgenomen is: “staalafneming en collectie van secreties en excreties”.

Onder voorwaarde van:

  • Voorschrift van arts,
  • Samenspraak met CRA-arts
  • Voldoende beschermingsmateriaal
  • Verpleegkundige beschikt over voldoende kennis om dit te doen

Aandacht COVID-19

Wees aandachtig dat je tijdens de COVID-19-situatie de nodige beschermingsmaatregelen in acht neem tijdens het aspireren van patiënten (mondmasker, handschoenen, veiligheidsbril, schort, …). Zie voor informatie beschermingsmaatregelen de webpagina “Isolatie en hygiëne”.

Print Friendly, PDF & Email